Efter att sedan 1997 arbetat med GPS kan jag bara konstatera att det ännu inte finns en GPS som täcker alla behov. Ofta frågar mina kunder när de ska köpa sin första GPS vilken modell/märke/typ de ska köpa och svaret blir tyvärr det trista: det beror på...

Många förköper sig och köper en med så många finesser att när det sedan blåser halv storm och adrenalinet kokar - då har man glömt vilken meny eller knapp som gav önskat resultat. Ett litet fåtal köper enklare enhet än de behöver och ångrar sig senare. De flesa köper en enhet som de vill ska kunna allt.

Köpa begagnat eller nytt?

Alla GPSer uppfyller grundkravet att ge en geografisk position (prestanda skiljer mycket litet mellan konsumentprodukterna). Om man blir erbjuden en äldre GPS för ett lågt pris bör man tänka på att de flesta gamla enheterna var så kallade sekventiella enheter, ofta med sämre precision jämfört med nya enheter. Vi har erfarenhet av exempelvis Garmin GPS38 (sekventiell) och GPS12 (parallell). GPS38 tar lång tid för att få en första position, har sämre störtålighet vid skymd himmel (träd) och ger ofta en bästa noggrannhet på 25-35 meter. Om du vill ansluta till dator, och det är det många som vill, kolla om det finns datorkontakt och om det finns eller går att få tag på kablar. Värdet på en begagnad GPS sjunker nästan lika snabbt som för mobiltelefoner eftersom utvecklingen går rasande snabbt.

Handhållen GPS (Garmin, Magellan eller annan modell), kartplotter med GPS, handdator med GPS eller dator med GPS? Här kommer det huvudsakliga användningsområdet och plånboken att vara det som styr. Om du med rent samvete kan placera dig i en och endast en av nedanstående kundkategorier så är du den ideaiske kunden som säkert blir nöjd med mina tips. Nu finns få som enbart använder sin GPS till EN sak. Jag tycker nog att man ska börja med att säga hur mycket får det kosta och att man verkligen räknar in ALLA kostnader från början.

Några kundkategorier är enkla

Fjäll-/skogsvandraren som vill ha lång batteritid och väljer handhållen GPS med låg vikt. Allt från den billigaste och minsta Garmin Geco (88 gram med batterier!!!) till Garmin eTREX Vista med möjlighet att lägga in (dyra) kartor och den har även inbyggd kompass och barometer. En iPAQ eller annan handdator är bara tegelsten i benfickan efter första dagen när laddningen är slut.

Skärmflyg/segelflyg/ballongflyg kontrollera alltid att din GPS loggar höjd! Klubbar och förbund har ofta listor med modeller som är rekommenderade eller tillåtna vid tävling.

GPS i bilen? Ja, här är iPAQ mycket praktisk och det finns bra program med kartor och röstnavigering. Skärmen är lagom stor för att placera på lämplig plats och strömmen är inget problem. Det jag personligen inte tycker fungerar bra är att ändra färdmål eller liknande när man kör - det är förenat med absolut livsfara och bör undvikas. PC kan fungera bra i vissa fall men nackdelen är att displayen blir för stor och därför svårplacerad. Några få GPS-modeller (dyra) har inbyggd ruttplanering men i de flesta fall är displayen liten.


På sjön...

Det svåraste området när man ska välja GPS är för båtlivet. GPS innebär en revolution för sjöfarten, trots det går båtar på grund!


Det är enorm skillnad mellan lilla snurrebåten som går max 10 knop och bara använder GPS för att hitta tillbaka till fiskeplats eller badvik, segelbåten där navigationen är sekundärt och seglingsupplevelsen det centrala eller snabbåkaren som kör i +50 knop.

Eftersom vi här talar om fritidsbåtar så hoppar vi över eventuella argument som bygger på förnuft. Min egen lilla segelbåt från mitten av sjuttiotalet köptes för en spottstyver och har löjligt mycket navigationsutrustning! Vid helgens långsegling hade rutten planerats på PC, överförts tillsammans med alla nödvändiga sjökort till en iPAQ med extra minne. Rutterna överfördes till en Garmin 185S plotter med ekolod (den är kopplad till iPAQen) och en Garmin GPS12MAP med baskartan. Självklart hade jag pappersbaserade sjökort färdiga för användning!

Fördelar och nackdelar med olika system i båt:

PC med GPS fungerar om den kan placeras skyddat. Många glömmer sjögång och ser sin dator ramla i golvet när svallvågor kastar runt allt löst i båten. De flesta navigationsprogram har mycket små krav på prestanda vilket gör att den gamla bärbara datorn får sitt ålderdomshem ombord. Här finns den billiga och smidiga lösningen med "GPS-puck". Det är en GPS utan egen display som ansluts till USB-kontakten på datorn. Om datorn är så gammal att den saknar USB så finns även enheter för anslutning till COM-porten.


iPAQ (PDA) med GPS fungerar utmärkt som plotter i måttliga farter. Skaffa en ordentlig hållare som kan vinklas. De nya modellerna av iPAQ har en display som blir mer kontrastrik och lättläst ju mer solen skiner på den! Nackdelen med den förhållandevis lilla skärmen är att översikten inte är den bästa. Jag använder papperskortet som översikt och samma bild men begränsat utsnitt på iPAQ. En nackdel för oss seglare är att tampar lätt fastnar i iPAQ och hållare, kartplottrar är inte ivägen på samma sätt.

Fast monterad GPS (Garmin 126/128 motsvarande) har stor lättläst display och knappar som kan hanteras med vantarna på. Fyller en självklar funktion för många båtägare, speciellt populära i styrpulpetare.

Kartplotter med GPS (och ekolod, vattentemp etc.) - Tål miljön även när det hällregnar, oftast bra kontrastrika skärmar på senare modeller och mycket information väl samlat. Ser man kortsiktigt är det dyrt (dyra apparater och framför allt dyra sjökort) men de är byggda just för att fungera på sjön.

Handhållen GPS fungerar faktiskt riktigt hyfsat om man planerar resan litet i förväg eller samlar på sig waypoints efter hand för att orientera efter. För den som har en liten kassa och vill kunna använda sin GPS både i båten, skogen och i ärlighetens namn som leksak ("Geocaching" på semesterorten kan vara ett kul sätt att fördriva tiden - http://www.geocaching.com/). En handhållen GPS är också en utmärkt säkerhetsdetalj på den större båten om elsystemet havererar!

Slutord

Det här är på inget sätt heltäckande vad gäller GPS, det finns telefoner, VHF, klockor, sopcontainrar och en massa andra saker kombinerat med GPS. I ovanstående har Garmin blivit överrepresenterat i beskrivningarna men övriga fabrikat har liknande modeller, min egen huvudsakliga erfarenhet bygger på användning av Garmin. Användningsområdena verkar vara outsinliga!

Tycke och smak varierar, det som är rätt för den ene är tokigt för en annan. Ovanstående kan kanske ge tips på vad man ska fundera på när man köper sin första GPS.